Το shabby chic είναι ένα στυλ που μπορεί να εφαρμοστεί από τον ίδιο μας τον τρόπο ντυσίματος ως και τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Έτσι, το shabby chic μπορούμε να το εφαρμόσουμε και στα έργα μας για να τους δώσουμε μια αίσθηση παλαιότητας. Οι τεχνικές για να «παλιώσουμε» τα έργα μας είναι δυο, το καθ’ εαυτό shabby chic και το shabby paste.
Κουτί με την τεχνική του Shabby Chic

Shabby Chic

Ξεκινώντας να «παλιώσουμε» ένα αντικείμενο με τη συγκεκριμένη τεχνική πρέπει να επιλέξουμε δυο διαφορετικά ακρυλικά χρώματα, τα οποία θα πρέπει να έχουν αρκετή διαφορά στον τόνο. Η συνηθισμένη επιλογή είναι το σκούρο σοκολαδί και το ανοιχτό ivory με τα οποία πετυχαίνουμε την πιο φυσική απόχρωση του φθαρμένου ξύλου. Αφού διαλέξουμε τα χρώματά μας, απλώνουμε το πιο σκούρο στο αντικείμενο που θέλουμε να «παλιώσουμε». Αφού στεγνώσει το χρώμα απλώνουμε το κερί παλαίωσης. Εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε η στρώση μας να είναι πάρα πολύ λεπτή. Αν βάλουμε παραπάνω στρώση αφαιρούμε όση περισσεύει με χαρτί κουζίνας. Μετά από πέντε λεπτά απλώνουμε στο αντικείμενό μας και το δεύτερο, πιο ανοιχτό, χρώμα και αφήνουμε να στεγνώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια με ένα μέτριο γυαλόχαρτο (συνήθως 150 κόκκων) τρίβουμε το έπιπλό μας και επιμένουμε στα σημεία που θέλουμε να φαίνονται πιο φθαρμένα. Τέλος, αν θέλουμε διακοσμούμε το αντικείμενό μας και φυσικά βερνικώνουμε με ειδικό βερνίκι, ώστε να το προστατέψουμε.
 
Shabby Paste
Η διαφορά με τη συγκεκριμένη τεχνική είναι ότι για να πετύχουμε την όψη του παλιού χρησιμοποιούμε μια ειδική λευκή πάστα και το αποτέλεσμα είναι αρκετά διαφορετικά από το shabby chic. Αρχικά, αφού διαλέξουμε το αντικείμενό μας, το βάφουμε και πάλι με ένα ακρυλικό χρώμα της αρεσκείας μας. Όταν αυτό στεγνώσει με ένα πινέλο-σταμπαδόρο απλώνουμε λίγη ποσότητα πάστας και τρίβουμε το αντικείμενό μας με το πινέλο, ώστε «να ασπρίσει» στα σημεία που θέλουμε. Η πάστα θα στεγνώσει πολύ γρήγορα. Αν πέσει παραπάνω πάστα απ’ όσο θέλουμε μπορούμε να την αφαιρέσουμε με γυαλόχαρτο. Τέλος, όπως πάντα, περνάμε το αντικείμενό μας με βερνίκι για προστασία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στην πάστα κάποιο ακρυλικό χρώμα που θέλουμε ώστε το αντικείμενό μας να μην «ασπρίζει», αλλά να κάνει διαφορετικό εφέ χρώματος.

 

Πασχαλινή ψωμιέρα με την τεχνική του Shabby Paste
Βάση φωτιστικού με την τεχνική του Shabby Paste
Καλές δημιουργίες!

Πες μας το σχόλιο σου