Αν μπορούμε να φτιάξουμε τα πάντα μέσα στο σπίτι μας μόνοι με διάφορες τεχνικής χειροτεχνίας και DIY γιατί να μην φτιάξουμε μόνοι μας και… ολόκληρο το σπίτι!

Μια πανάρχαια μέθοδος κατασκευής σπιτιών αποκτά όλο και μεγαλύτερους θαυμαστές και στις μέρες μας παγκοσμίως! Ο λόγος για τα σπίτια COB ή αλλιώς σπίτια από… άχυρο και πηλό!Άλλωστε, η λέξη cob προέρχεται από μια παλιά αγγλική λέξη που σημαίνει σβώλος.


Ο φυσικός αυτός τρόπος δόμησης από χώμα ήταν ένας από τους βασικούς που οι άνθρωπο έχτιζαν σπίτια από την αρχαιότητα: Πέτρες, ξύλα, πληνθες κτλ. ήταν τα βασικά τους υλικά.

Τα τελευταία χρόνια που αρχίζουμε να αγαπάμε και πάλι την φύση και λόγω της αύξησης της οικολογικής συνείδησης, όλο και περισσότεροι επιλέγουν αυτόν τον τρόπο δόμησης ακόμα και στη χώρα μας. Τα σπίτια αυτά δεν είναι οικολογικά. είναι πιο υγιεινά, λιγότερο ενεργοβόρα και απείρως πιο οικονομικά στην κατασκευή τους, αφού τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται οικοδόμοι για να τα χτίσουν αλλά.. παρέες φίλων! Και βέβαια είναι αντισεισμικά!

Για την πραγματοποίησή του χρησιμοποιούνται τα χέρια και τα πόδια των ατόμων που θα χτίσουν ώστε να σχηματιστούν μάζες πηλού (χώμα που αναμειγνύεται με άμμο και άχυρο) και στη συνέχεια τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη διαμορφώνοντας έτσι μονολιθικές κατασκευές με μεγάλη σταθερότητα.

Τα πράγματα που μπορείς να κάνεις τόσο εκτός όσο και εντός αυτών των σπιτιών είναι άπειρα! Πάρτε μερικές ιδέες παρακάτω…


Διαβάστε επίσης ΕΔΩ συνέντευξη του Κώστα Κοντομάνο, του ανθρώπου που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια να κατασκευάζει χωμάτινα σπίτια ανά την Ελλάδα και δημιουργό του www.cob.gr .


Comments (1)

  1. Θέλω να ενημερωθώ ευχαριστώ

    14 Ιουνίου 2022 Post by Μαρίνα Τζανιδακη

Πες μας το σχόλιο σου