Όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα μοτίβα μας για τα έργα μας μπορούμε να τα πάρουμε από διάφορα είδη χαρτιού που το καθένα έχει την δική του ιδιαιτερότητα και τη δική του τεχνική στο κόλλημά του στο αντικείμενο μας. Ας δούμε προσεκτικά πώς κολλάμε το κάθε μοτίβο στην επιφάνειά μας ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο…
Τα μοτίβα από χαρτοπετσέτες είναι αυτά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στο decoupage και έχουν την πιο εύκολη εφαρμογή, ωστόσο θέλουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς μπορούν εύκολα να «ζαρώσουν».
Τις  χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιούμε στο decoupage μπορούμε να τις βρούμε σε μεγάλη γκάμα σχεδίων και χρωμάτων είτε σε πακέτα στα σούπερ μάρκετ είτε σε καταστήματα με είδη σπιτιού είτε μεμονωμένες σε βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα με είδη χειροτεχνίας και χόμπι. Στο κατάστημα και στο eshop μας μπορείτε να βρείτε χιλιάδες διαφορετικά σχέδια χαρτοπετσετών εδω
Όσον αφορά τη χαρτοπετσέτα υπάρχουν δύο τρόποι κολλήματος στο αντικείμενο.
     
 
Ο πρώτος και πιο κλασικός τρόπος εφαρμογής της χαρτοπετσέτας σε μια επιφάνεια είναι ίσως και ο πιο δύσκολος, αφού η χαρτοπετσέτα είναι πολύ λεπτή και δημιουργεί ζάρες. Αρχικά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις δύο λευκές στρώσεις και να κρατήσουμε μόνο τη μια στρώση με το μοτίβο. Απλώνουμε λίγη ειδική κόλλα για decoupage στην επιφάνεια που θέλουμε να κολλήσουμε τη χαρτοπετσέτα. Ακουμπάμε πολύ προσεκτικά τη χαρτοπετσέτα στην επιφάνεια και με ένα πινέλο απλώνουμε με απαλές κινήσεις ειδική κόλλα για decoupage πάνω στο μοτίβο χωρίς να πιέζουμε το πινέλο.
 
Ο δεύτερος τρόπος κολλήματος είναι πιο απλός. Καταρχάς θα πρέπει και εδώ να αφαιρέσουμε τις δυο λευκές στρώσεις και να κρατήσουμε μόνο αυτή με το μοτίβο. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε τη χαρτοπετσέτα στην πίσω πλευρά της με ειδική κόλλα για χαρτοπετσέτα σε σπρέι. Η κόλλα αυτή δεν κολλάει αμέσως, αλλά δημιουργεί μια πούδρα που μας δίνει τη δυνατότητα να προβάρουμε την χαρτοπετσέτα μας στην επιφάνεια και ακόμα και να την ξεκολλήσουμε και να την μετακινήσουμε, αν θέλουμε, χωρίς η χαρτοπετσέτα μας να σκιστεί. Μετά από δυο λεπτά η κόλλα γίνεται κολλώδης και τότε είναι έτοιμη να την κολλήσουμε στο αντικείμενο. Ταμπονάρουμε το μοτίβο στην επιφάνεια με ένα πανάκι ή με ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας. Στο τέλος, για να σταθεροποιήσουμε το μοτίβο ψεκάζουμε από πάνω με βερνίκι σε σπρέι.
 
Πρώτα απ’ όλα αξίζει να σημειώσουμε ότι τα ριζόχαρτα που χρησιμοποιούνται στο ντεκουπάζ είναι διαφορετικά από τα κοινά ριζόχαρτα που βρίσκουμε σε μπλοκ στα βιβλιοχαρτοπωλεία. Είναι ειδικά χαρτιά με ειδικές ίνες που δεν σκίζονται εύκολα. Υπάρχουν πολύχρωμα ριζόχαρτα με πληθώρα σχεδίων καθώς και μονόχρωμα.
                       
Όταν θέλουμε να κολλήσουμε το μοτίβο μας από ριζόχαρτο ξεκινάμε απλώνοντας στην επιφάνεια που θέλουμε την κόλλα για ντεκουπάζ και στη συνέχεια τοποθετούμε το μοτίβο. Ύστερα, απλώνουμε κόλλα πάνω στο μοτίβο με ακτινωτές κινήσεις από το κέντρο του μοτίβου προς τα έξω για να αποφύγουμε να δημιουργηθούν φουσκάλες από κενά αέρος. . Αφού βερνικώσουμε την επιφάνειά μας, το έργο μας είναι έτοιμο!
 
Τα χαρτιά που χρησιμοποιούνται στο ντεκουπάζ έχουν συνήθως πάχος 40 ή 80 γραμμάρια και κυκλοφορούν σε πολλές ποικιλίες σχεδίων. Ωστόσο, μπορείτε να δημιουργήσετε και το δικό σας χαρτί με έναν laser εκτυπωτή. Η εκτύπωση γίνεται πάντα με laser εκτυπωτή και ποτέ με inkjet καθώς έτσι τα χρώματα παραμένουν αναλλοίωτα και μετά τη χρήση της κόλλας ή του βερνικιού. Το είδος του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε στην εκτύπωσή σας μπορεί να είναι από απλό χαρτί εκτυπωτή έως ανακυκλωμένο ή ακόμα και γυαλιστερό.
Για να κολλήσουμε το χαρτί στην επιφάνειά μας, ξεκινάμε βυθίζοντας το μοτίβο μας σ’ ένα μπολ με νερό. Το αφήνουμε δυο λεπτά να μουλιάσει, το βγάζουμε και το απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό νερό. Στη συνέχεια, απλώνουμε την ειδική κόλλα για decoupage στην επιφάνεια που θέλουμε να κολλήσουμε το μοτίβο. Κατόπιν, απλώνουμε ειδική κόλλα για decoupage στην ανάποδη πλευρά του μοτίβου. Τοποθετούμε το μοτίβο στην επιφάνεια. Απλώνουμε κόλλα ξανά πάνω στο μοτίβο με ακτινωτές κινήσεις, από το κέντρο του μοτίβου προς τα έξω για να αποφύγουμε να δημιουργηθούν φουσκάλες από κενά αέρος. Αφού βερνικώσουμε την επιφάνειά μας, το έργο μας είναι έτοιμο!

Πες μας το σχόλιο σου