Το τελευταίο στάδιο για τη δημιουργία μας είναι το βερνίκωμα του έργου μας. Το τελευταίο αυτό βήμα είναι εξίσου σημαντικό με όλα τα προηγούμενα καθώς από αυτό εξαρτάται η αντοχή του έργου μας στη φθορά του χρόνου.

 

Για το βερνίκωμα χρησιμοποιείται ένα πινέλο αρκετά φαρδύ και μαλακό, καλής ποιότητας, για να μην αφήνει τρίχες και να απλώνει ομοιόμορφα το υλικό. Πριν εφαρμόσετε το βερνίκι θα πρέπει η επιφάνειά μας να είναι καθαρή, χωρίς σκόνες.  Στη συνέχεια απλώνουμε το βερνίκι με ενιαία μακρόσυρτα περάσματα. Είναι προτιμότερο να περνάτε πολλές λεπτές στρώσεις παρά παχιές και τραχιές. Είναι απαραίτητο το λιγότερο τρεις στρώσεις. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να περιμένετε να στεγνώσει η τελευταία στρώση, για να περάσετε την επόμενη. Μετά από κάθε τρεις στρώσεις τρίβετε ελαφρά με ένα ψιλό γυαλόχαρτο (ντουκόχαρτο) και στη συνέχεια σκουπίζετε τη σκόνη. Για να τελειοποιηθεί το έργο απαιτεί τουλάχιστον 5 στρώσεις.
 
Τα βερνίκια χωρίζονται σε δυο ομάδες:
α. βερνίκια με βάση το νερό: είναι εύκολα στη χρήση, στεγνώνουν πιο γρήγορα και τα έργα δεν «κιτρινίζουν». Ξεπλένουμε πάντα τα πινέλα με νερό και σαπούνι.
β. βερνίκια με βάση το νέφτι: είναι πιο ανθεκτικά και τα επιλέγουμε, όταν το έργο μας δεν είναι απλώς διακοσμητικό, αλλά πρόκειται να το χρησιμοποιείτε. Αναφορικά όμως με τα βερνίκια αυτά πρέπει να προσέξουμε ότι με το χρόνο «κιτρινίζουν», στεγνώνουν πολύ αργά και μυρίζουν πολύ έντονα. Φροντίζουμε τα πινέλα μας και τα ξεπλένουμε με διαλυτικό.
*Και τα δυο είδη μπορούμε να τα βρούμε με ματ , σατινέ ή γυαλιστερό φινίρισμα, ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε.

Ακόμα, υπάρχει και το ειδικό βερνίκι για χρώματα κιμωλίας, Dekor Varnish. Όταν έχουμε βάψει μια επιφάνεια με χρώματα κιμωλίας προτιμάμε να κάνουμε το τελείωμά μας είτε με κερί παλαίωσης είτε με το ειδικό βερνίκι για χρώματα κιμωλίας Dekor Varnish σε ματ τελείωμα. Προσοχή: Με το συγκεκριμένο βερνίκι περνάμε μόνο τα σημεία με το χρώμα κιμωλίας και όχι τα σημεία που έχουμε κάνει decoupage γιατί θα μας θαμπώσει την επιφάνεια.

 

Τέλος, μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα έργο ειδικά αν είναι ξύλινη επιφάνεια και βαμμένο με χρώματα κιμωλίας με τα ειδικά κεριά παλαίωσης.

Πες μας το σχόλιο σου