Την προηγούμενη φορά είχαμε μιλήσει για τα βασικά υλικά που χρειάζεται όποιος θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται με την τέχνη της decoupage. Ένα από αυτά ήταν και τα εργαλεία που πρέπει να έχουμε πάντα στο «συρτάρι» μας για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα άριστο έργο.

 

Τα βασικά εργαλεία που χρειαζόμαστε είναι τα εξής:
 
1. Επιφάνεια κοπής – Κοπίδι
Η επιφάνεια κοπής που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι ένα τραπέζι ή ένας πάγκος πάνω στον οποίο θα τοποθετήσετε εφημερίδες ή σκληρά χαρτόνια ώστε να προστατέψουν το τραπέζι σας από τα κοψίματα και τα λερώματα. Ένα αιχμηρό και κοφτερό μαχαιράκι χειροτεχνίας ή κοπίδι θα σας βοηθήσει να κόψετε με ακρίβεια τα σχέδια.
 
2. Σφουγγάρι
Εδώ μπορείτε να επιλέξετε τόσο φυσικούς σπόγγους όσο και συνθετικούς. Με το φυσικό σπόγγο δημιουργείτε πιο αραιή και έντονη υφή, ενώ με το συνθετικό πιο λεπτή υφή. Το σημαντικό είναι ο σπόγγος να είναι μαλακός ώστε το χρώμα να καλύψει καλύτερα την επιφάνεια.
 
3. Σταμπαδόρος για φωτοσκιάσεις ή σετ σταμπαδόρων
Οι σταμπαδόροι είναι εξαιρετικά χρήσιμοι στην απόδοση των φωτοσκιάσεων πάνω στα θέματα σας. Με αυτούς απλώνουμε το χρώμα ταμποναριστά σε διάφορες επιφάνειες.
 
4. Σφουγγάρι – πινέλο
Με το συγκεκριμένο σφουγγάρι μπορείτε να απλώνετε ομοιόμορφα τα χρώματα αλλά και την κόλλα ή το βερνίκι. Επιπλέον με μικρή πίεση δεν αφήνει φυσαλίδες ή κενά κατά την εφαρμογή.
 
5. Πινέλα
Υπάρχουν πολλών ειδών πινέλα. Χρησιμοποιούμε μαλακά πινέλα για την επάλειψη των χρωμάτων και του βερνικιού, ενώ σκληρά για την επάλειψη της κόλλας. Για τις λεπτομέρειες και τα περιγράμματα θα χρειαστούμε μαλακά, λεπτά πινέλα καλλιτεχνίας. Μεγάλη προσοχή θέλουν μετά τη χρήση, ώστε να μην χαλάσουν: Τα ακρυλικά χρώματα, η τέμπερα και η ακουαρέλα ξεπλένονται με νερό, ενώ τα βερνίκια με νέφτι. Εναλλακτικά για τις μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιούμε ένα ρολό με μαλακή επιφάνεια.
 
6. Γυαλόχαρτο
Χρησιμοποιούμε ένα χοντρό γυαλόχαρτο για να κάνουμε μια επιφάνεια ομαλή και λεία προτού τη βάψουμε και στη συνέχεια ένα πιο λεπτό γυαλόχαρτο που θα εξομαλύνει τυχόν γδαρσίματα.
 
7. Ψαλίδι
Κόβοντας τα μοτίβα
Ένα κοφτερό και γερό ψαλίδι θα σας βοηθήσει να κόψετε με ίσιες και λείες γραμμές τα περιγράμματα των μοτίβων σας.
 
8. Σπάτουλα
Μια σπάτουλα είναι πολύ χρήσιμη για να απομακρύνεται τα παλιά χρώματα που αποκολλώνται από τις επιφάνειες μετά τη χρήση του διαβρωτικού. Πολύ χρήσιμες είναι και οι μικρότερες σπάτουλες προκειμένου να περνάμε τις διάφορες πάστες χρωμάτων στις επιφάνειες μας.
 
9. Ηλεκτρικό σιδεράκι
Εφαρμογή μοτίβου με ηλεκτρικό σιδεράκι
Το ηλεκτρικό σιδεράκι αποτελεί ένα προαιρετικό εργαλείο που χρησιμεύει στο να κολλήσετε μοτίβα από ριζόχαρτο ή χαρτοπετσέτα σε κέρινη επιφάνεια χωρίς να χρησιμοποιήσετε κόλα.
 
10. Ρολό σιλικόνης 6mm
Το ρολό αυτό χρησιμεύει στην αφαίρεση τυχών εγκλωβισμένου αέρα κάτω από το χάρτινο μοτίβο.
 
11. Αυτοκόλλητη χαρτοταινία
Η χαρτοταινία χρησιμεύει για να στερεώσουμε προσωρινά τα χάρτινα μοτίβα επάνω στην επιφάνεια που δουλεύουμε προτού απλώσουμε την κόλλα. Είναι προαιρετικό αξεσουάρ αλλά πολλές φορές βοηθάει και στο στήσιμο του σχεδίου.

 

Πες μας το σχόλιο σου