Την Τετάρτη 9 Ιουλίου, η Μάγια σε μια δωρεάν παρουσίαση μας έδειξε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε με την decoupage όμορφους καμβάδες, σαν ζωγραφιστούς με σωστή ενσωμάτωση χρωμάτων. Τους καμβάδες τους στολίσαμε στη συνέχεια με χρύσωμα και πάστα κρακελέ.

Βήμα 1
Κολλάμε στον καμβά μας το χαρτί για decoupage με το μοτίβο που έχουμε επιλέξει. Για να κάνουμε στη συνέχεια σωστή ενσωμάτωση καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό ότι το φόντο του μοτίβου θα πρέπει να έχει ένα χρώμα που μπορούμε «εύκολα» να το βρούμε και σε ακρυλικό ή να μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς. Αν δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπειρία ακόμα επιλέγουμε μοτίβο με πιο κοινά χρώματα που μπορούμε να βρούμε εύκολα.


Βήμα 2
Επιλέγουμε δύο -τρία χρώματα που ταιριάζουν με το μοτίβο μας

 

Βήμα 3

Με ένα σφουγγαράκι θαλάσσης, το οποίο έχει έντονους πόρους και ακανόνιστο σχήμα παίρνουμε απ’ όλα τα χρώματά μας και απλώνουμε ταμποναριστά σε όλον τον καμβά μας μπαίνοντας λίγο και πάνω στο μοτίβο. Βλέπουμε αν όντως τα χρώματά μας ταιριάζουν κι αν χρειάζεται προσθέτουμε πιο πολύ κάποιο πιο φωτεινό ή πιο σκούρο.

 

Προσοχή: Δεν ξεχνάμε να βάψουμε και τα πλαϊνά του καμβά


Βήμα 4
Επιλέγουμε και ένα σκούρο χρώμα, εδώ σκούρο καφέ, και το περνάμε σε ορισμένα σημεία του μοτίβου για να κάνουμε πιο ενδιαφέρον το φόντο μας.

 

Σε αυτό το σημείο ο πίνακάς μας θα δείχνει κάπως έτσι:

Βήμα 5
Αφού στεγνώσουν πάρα πολύ καλά τα χρώματα θα βερνικώσουμε το έργο μας, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να στολίσουμε με φύλλα χρυσού. Αν βερνικώσουμε μετά τα φύλλα χρυσού αυτά θα χάσουν την λάμψη τους, θα θαμπώσουν και θα χαλάσουν. Χρησιμοποιήσαμε ματ βερνίκι της Pentart.

Βήμα 6
Με ένα πινελάκι σταμπαδόρο απλώνουμε την κόλλα για φύλλα χρυσού στα σημεία που θέλουμε στη συνέχεια να στολίσουμε και περιμένουμε να στεγνώσει (διαφανίζει). Στην πραγματικότητα δεν γίνεται τελείως στεγνή, αλλά ελαφρώς κολλώδης, ώστε να κολλήσουν στη συνέχεια πάνω της τα φύλλα χρυσού. Δεν ξεχνάμε να περάσουμε και τα πλαϊνά του καμβά.

Βήμα 7
Όταν διαφανίσει η κόλλα «χύνουμε» φύλλα χρυσού σε νιφάδες πάνω στον καμβά και με ένα στεγνό πινελάκι αρχίζουμε να τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια, ώστε να βρούμε τα σημεία που περάσαμε πριν με την κόλλα. Επιμένουμε για αρκετή ώρα και ψάχνουμε την κόλλα και με το χέρι, ώστε να μην αφήσουμε κάποιο σημείο που πριν είχαμε περάσει με κόλλα ακάλυπτο.

 

 
Σε αυτό το σημείο ο καμβάς μας θα δείχνει έτσι:

Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε το έργο μας και σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, για να δείξουμε και την χρήση της πάστας κρακελέ συνεχίσαμε.

Βήμα 8

Με μια σπατουλίτσα απλώνουμε πάστα κρακελέ σε ορισμένα σημεία του καμβά. Όσο πιο χοντρή στρώση πάστας περάσουμε τόσο πιο μεγάλα ραγίσματα θα γίνουν. Αν θέλουμε πριν την απλώσουμε μπορούμε σε ένα πιατάκι να ρίξουμε μια-δυο σταγόνες ακρυλικού χρώματος στην πάστα για να την χρωματίσουμε ελαφρά. Προσέχουμε να μην ρίξουμε πολύ ακρυλικό στην πάστα γιατί τότε θα χαλάσει η σύστασή της και δεν θα σπάσει. Υπάρχουν επίσης έτοιμες πάστες κρακελέ με χρώμα. Μπορούμε επίσης αν θέλουμε, αφού απλώσουμε την πάστα και την αφήσουμε να στεγνώσει να τη χρωματίσουμε με πατίνα ή πορπορίνα.
Tip: Καλό είναι πριν περάσουμε με πάστα να ασταρώσουμε, γιατί στη συνέχεια μπορεί να ξεκολλήσει και το μοτίβο μας.

 
Αφήνουμε την πάστα να στεγνώσει και να γίνουν τα σκασίματα. Μετά από λίγη ώρα η πάστα θα φαίνεται έτσι:

Ο πίνακάς μας είναι έτοιμος

Πες μας το σχόλιο σου