Ένα πολύ βασικό κομμάτι για την τέχνη του decoupage είναι τα σχέδια που θα διαλέξουμε για να στολίσουμε το αντικείμενο μας.
Πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι χαρτιού και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να τους διακρίνουμε, αφού κάθε τύπος απαιτεί και ξεχωριστή προετοιμασία.
Ριζόχαρτο Stamperia για decoupage
Για το decoupage, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτοπετσέτες, που είναι και περισσότερο γνωστές στο χώρο μας ή φωτογραφίες που όμως μεταφέρονται με ειδικό τρόπο στο αντικείμενο που διακοσμούμε (medium transfer) ή χαρτιά.
Χαρτοπετσέτα για decoupage
Όσον αφορά τα χαρτιά η πιο σημαντική  διαφορά τους είναι το βάρος τους. Έτσι έχουμε τις εξής κατηγορίες:
Ριζόχαρτα 20-40 gr τα οποία χωρίζονται σε αυτά με ίνες και σε αυτά χωρίς ίνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ριζόχαρτα είναι τα πιο εύκολα στην χρήση τους συγκριτικά με τα υπόλοιπα χαρτιά.
Χαρτιά 60-85 gr που επίσης είναι πολύ εύχρηστα στην δουλειά μας.
Χαρτί  Decomagia για Decoupage
Χαρτιά 100 gr που όμως απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε, με διάφορες σκιάσεις, την εικόνα με το αντικείμενο μας. Πριν τα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να βυθίσετε το χαρτί σε ένα ταψάκι νερό, να το ακουμπήσετε σε ένα χαρτί κουζίνας να περάσετε κόλλα στην πίσω όψη του και πάνω στο αντικείμενο. Στη συνέχεια θα ακουμπήσετε το χαρτί στην επιφάνεια και περασετε κόλλα για decoupage από πάνω του.
Επιπλέον υπάρχουν πολύ όμορφα χαρτιά, ιδανικά για scrapbooking (120-140 gr) που όμως μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και για decoupage, αν θέλουμε να καλύψουμε μια ολόκληρη επιφάνεια ή σαν φόντο.
Χαρτί Scrapbooking Maja Collection
Οι συμβουλές που σας παραθέτω παραπάνω είναι αποτέλεσμα της πείρας μου, η οποία νομίζω ότι είναι εμφανής στα έργα  μου. Είναι λοιπόν ωφέλιμο πριν από κάθε αγορά σας να διαβάζετε την περιγραφή του κάθε χαρτιού ή σε περίπτωση που δεν υπάρχει, να  απαιτείτε από τους ίδιους τους πωλητές να σας ενημερώσουν για το είδος χαρτιού που πουλάνε.
Για όποιον θέλει να μάθει περισσότερα για την προετοιμασία κάθε χαρτιού και γενικότερα  για την τεχνική του decoupage, μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα που παραδίδω.  Αν έχετε κάποια απορία, ευχαρίστως να σας βοηθήσω.
Μάγια

 

Πες μας το σχόλιο σου