Όλοι όσοι ασχολούνται με τη δημιουργία ξέρουν πολύ καλά ότι η τέχνη μπορεί να ξεπηδήσει από παντού, ακόμα κι όταν κανείς άλλος δεν το φαντάζεται!
Η Καλ Λέιν επί το έργον
Η καλλιτέχνης Καλ Λέιν (Cal Lane) κάνει ακριβώς αυτό! Παίρνει κατά κύριο λόγο μεταλλικά βιομηχανικά αντικείμενα, όπως φτυάρια, βαρέλια πετρελαίου, σωλήνες, καρότσια, ακόμα και τρακαρισμένα αυτοκίνητα και δημιουργεί με αυτά τη μοναδική της τέχνη που μοιάζει με πραγματική δαντέλα!
Ο κόσμος όλος σε μια παλιά δεξαμενή πετρελαίου
Όπως λέει η ίδια με τον τρόπο αυτό θέλει να ενώσει την «αρρενωπότητα» του βιομηχανικού μετάλλου με την «θηλυκότητα» της δαντέλας και να προκαλέσει τα φυλετικά στερεότυπα της κοινωνίας. Σε μια δεύτερη ανάγνωση όπως λέει «παίζει» και με τις θρησκευτικές προεκτάσεις της δαντέλας, στην χριστιανική πίστη και σε τελετές όπως τον γάμο και τη βάφτιση.

 

 

 

 

 

Οι δαντέλες της είναι πραγματικά μοναδικές, ενώ τις δημιουργεί στο χέρι με κοπτικό λέιζερ. Οι δαντέλες της, όπως λέει, θέλει να λειτουργήσουν και ως ένα πέπλο που κρύβουν πίσω από τη φινέτσα τους τον σκληρό βιομηχανικό κόσμο, τον πόλεμο, την φτώχεια, αλλά και να λειτουργήσουν ως ένα αστείο, «σαν να βλέπεις έναν παλαιστή να φορά «τουτού» (τη φούστα των μπαλαρίνων!).
Από έναν ανοιγμένο τενεκέ λαδιού

 

Με σίδερα κατασκευών

 

Μοναδική λεπτομέρεια δαντέλας

 

 

 

 

 

Από ένα καπό αυτοκινήτου

 

 

 

Εκτός από το μέταλλο, σε ορισμένες εκθέσεις της έχει δημιουργήσει «δαντέλες» με εξίσου ανορθόδοξο τρόπο, όπως με χώμα, αλλά και ζάχαρη «πεταμένα» στο πάτωμα.
Η σκουριά που έμεινε στον τοίχο

 

Δαντέλα με χώμα!
Δαντέλα με χώμα

 

 

Δαντέλα από ζάχαρη στο πάτωμα

Κάθε φορά η δουλειά της είναι μοναδική και σίγουρα ξεχωρίζει από κάθε τι άλλο που μπορείτε να δείτε.

 

 

Η Καλ είναι γεννημένη το 1968 στον Καναδά, αλλά τώρα ζει στην Κοιλάδα Πούτναμ της Νέας Υόρκης. Μπορείτε να δείτε όλη την δουλειά της στην ιστοσελίδα της εδώ.

Η Καλ Λέιν

 

 

Πες μας το σχόλιο σου