Πολλές φορές την τέχνη μπορούμε να την βρούμε σε κάτι πολύ μικρό, όπως σε ένα βότσαλο της παραλίας. Άλλες φορές όμως η τέχνη σε καθηλώνει όχι μόνο με την ποιότητα και την μοναδικότητά της, αλλά και το μέγεθός της!
Αυτό ακριβώς ισχύει για το εντυπωσιακό «Πανόραμα Ρατσουαβίτσκα» (Racławice Panorama) στην πόλη Βροκλάου της Πολωνίας. Το πανόραμα αποτελεί έναν τεράστιο κυκλικό πίνακα ζωγραφικής με μήκος 114 μέτρα και ύψος 15 μέτρα. Ο πίνακας αυτός που αποτυπώνει την «Μάχη του Ρατσουαβίτσκα» στις 4 Απριλίου του 1794 μεταξύ των Πολωνών και των Ρώσων, μια από τις πιο επικές και θριαμβευτικές νίκες του πολωνικού στρατού έναντι του ρωσικού.
Το εντυπωσιακό αυτό του κυκλικού πίνακα είναι ότι όταν τον παρατηρείς μοιάζει απόλυτα ρεαλιστικός, σαν οι στρατιώτες να ετοιμάζονται να περάσουν από μπροστά σου!
 

Πίσω από την ιδέα του πίνακα που ξεκίνησε το 1893 και ολοκληρώθηκε το 1894, βρίσκεται ο καλλιτέχνης Jan Styka, ο οποίος μαζί με τον Wojciech Kossak κι άλλους επτά καλλιτέχνες δούλεψαν επί εννέα μήνες αυτό το μοναδικό συλλογικό έργο.

Όλος ο πίνακας δημιουργήθηκε πάνω σε έναν καμβά που παραγγέλθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό και αρχικά εκτίθονταν στην πόλη Λβίβ, όπου ζούσε ο Styka.

Χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνοτροπίες με τα χρώματα και το φως πάνω στον καμβά, έδωσαν μια πλήρως ρεαλιστική εικόνα της μάχης στα διάφορα στάδιά της. Μάλιστα το έργο «συνεχίζεται» στο έδαφος με την προσθήκη και πραγματικών αντικειμένων (δεν καταλαβαίνει αμέσως ποια είναι ζωγραφισμένα και ποια είναι πραγματικά!) σε μια πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ο επισκέπτης περπατά στο κέντρο αυτού του κυκλικού έργου βλέποντας το σε όλη του την έκταση.

 

Από την πρώτη στιγμή το «Πανόραμα» αποτέλεσε τεράστιο πόλο έλξης τόσο για τους Πολωνούς, καθώς αφηγούνταν ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας του όσο και για ξένο κόσμο. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή, ο πίνακας θεωρήθηκε ότι έθιγε «ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα» μιας και πανηγύριζε την ήττα των Ρώσων. Έτσι, μεταφέρθηκε στην πόλη Βροκλάου και τοποθετήθηκε σε μυστική τοποθεσία. Τελικά, επετράπη να προβληθεί ξανά μετά το 1985, όταν και στήθηκε στο Βροκλάου μια μικρή ροτόντα στους τοίχους της οποία εφαρμόστηκε αυτός ο μοναδικός πίνακας με τρόπο που να «συνομιλεί» με τον πραγματικό κόσμο και απο τότε έχει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Δείτε το όλο στο βίντεο:

 
 
 

 

 
 
 
 

 

 
 
Η ροτόντα απέξω!

Πες μας το σχόλιο σου