Πίσω από την ιδέα του πίνακα που ξεκίνησε το 1893 και ολοκληρώθηκε το 1894, βρίσκεται ο καλλιτέχνης Jan Styka, ο οποίος μαζί με τον Wojciech Kossak κι άλλους επτά καλλιτέχνες δούλεψαν επί εννέα μήνες αυτό το μοναδικό συλλογικό έργο.
Όλος ο πίνακας δημιουργήθηκε πάνω σε έναν καμβά που παραγγέλθηκε ειδικά για αυτόν τον σκοπό και αρχικά εκτίθονταν στην πόλη Λβίβ, όπου ζούσε ο Styka.
Χρησιμοποιώντας ειδικές τεχνοτροπίες με τα χρώματα και το φως πάνω στον καμβά, έδωσαν μια πλήρως ρεαλιστική εικόνα της μάχης στα διάφορα στάδιά της. Μάλιστα το έργο «συνεχίζεται» στο έδαφος με την προσθήκη και πραγματικών αντικειμένων (δεν καταλαβαίνει αμέσως ποια είναι ζωγραφισμένα και ποια είναι πραγματικά!) σε μια πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Ο επισκέπτης περπατά στο κέντρο αυτού του κυκλικού έργου βλέποντας το σε όλη του την έκταση.
Από την πρώτη στιγμή το «Πανόραμα» αποτέλεσε τεράστιο πόλο έλξης τόσο για τους Πολωνούς, καθώς αφηγούνταν ένα ένδοξο κομμάτι της ιστορίας του όσο και για ξένο κόσμο. Ωστόσο, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης στην περιοχή, ο πίνακας θεωρήθηκε ότι έθιγε «ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα» μιας και πανηγύριζε την ήττα των Ρώσων. Έτσι, μεταφέρθηκε στην πόλη Βροκλάου και τοποθετήθηκε σε μυστική τοποθεσία. Τελικά, επετράπη να προβληθεί ξανά μετά το 1985, όταν και στήθηκε στο Βροκλάου μια μικρή ροτόντα στους τοίχους της οποία εφαρμόστηκε αυτός ο μοναδικός πίνακας με τρόπο που να «συνομιλεί» με τον πραγματικό κόσμο και απο τότε έχει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Δείτε το όλο στο βίντεο:
Πες μας το σχόλιο σου